Kajzeršmarn, šmarn ili carski drobljenac, ovo je jelo definitivno nepravedno zapostavljeno na listi savršenih doručaka, ali i deserata. Kombiniramo ga s džemovima ili, po ovim vrućinama, idealno odgovara i uz svježe voće.

 

Recept je porijeklom iz Austrije, a ime je jelo dobilo po caru Franji Josipu I. Navodno je upravo njemu poslužena ta “neuspjela” palačinka, a on je ovaj desert objeručke prihvatio. Ostalo je povijest, a inačica ovog jela je došla, naravno, i do Hrvatske.

Iako svi oko mene ovo jelo zovu šmarn ili kajzeršmarn, moram vam priznati da ga ja oduvijek znam baš kao carski drobljenac. Kod nas doma su se jele – žmare. Vrlo nedavno sam tek saznala da su žmare opet jedna od inačica ovog jela, samo smo ih mi jeli slane i pečene na svinjskoj masti. Šmarn poznajem iz škole gdje smo ovo jelo redovito imali na meniju školske kuhinje i to pod imenom carski drobljenac pa mi je u rječniku točno takav i ostao.

Oko doručka se rijetko trudim, no ovih smo dana u silnom stresu i baš mi je došlo da Ribafisha iznenadim doručkom u krevet. Jer imamo najbolji krevet na svijetu iz kojega se ne bih ustajala nikad. Nakon neke željezne grdosije koju smo imali, konačno sam uspjela Ribu nagovoriti na novi krevet, a izbor je pao na najbolji – Hespo. I da, osjećam se kao carica kad legnem u njega i da, zato doručak u krevet i to carski drobljenac. Sve se poklopilo, jedino smo Dživu teško probudili jer i on najljepše spava baš na našem novom krevetu. Naravno.

Vratimo se mi na recept za ovu flafastu potrganu palačinku koju smo poslužili s marelicama i trešnjama.

Potrebno vam je:

 • 3 žutanjka
 • 3 bjelanjka
 • prstohvat soli
 • 2 žlice šećera
 • 150 ml mlijeka
 • 160 grama glatkog brašna
 • 1 žlica vanilije
 • maslac
 • šećer u prahu za posipanje

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Žutanjke pjenasto istucite s dvije žlice šećera. Dodajte mlijeko i vaniliju te malo po malo dodajte brašno dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. U nju lagano špatulom umutite i snijeg od bjelanjaka.

Na tavi zagrijte dvije žlice maslaca i ulijte smjesu za šmarn. Pričekajte da se ova debela palačinka zapeče s jedne strane pa je okrenite na drugu i trgajte vilicom na komade i ispecite sa svih strana da ne ostane sirovih dijelova.

Gotovu poslasticu posipajte šećerom u prahu i poslužite uz džem i svježe voće, a još će carskiji ovaj doručak biti ako ga donesete voljenoj osobi – u krevet.

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. Erfkgu

  18. rujna 2022.

  pregabalin generic purchase lyrica for sale lyrica 150mg usa

Comments are closed.