Iz starih smo tekica izvukli recept koji dosadne kotlete pretvara u uzbudljivo jelo uz dodatak – mošta!

Krenule su berbe grožđa i svi vi koji imate vinograde ili prijatelje s vinogradima provodite vikende zalijepljeni u slatkom soku zrelog grožđa tjerajući ose i pčele od sebe s ogromnim osmijehom na licu. Sjećam se kad sam bila dijete, te su berbe u malim vinogradima bili pravi festivali dobre hrane, kapljice, a nije nedostajalo ni pjesme.
Pričajuć o berbama u baranjskim vinogradima, dotaknuli smo se i mošta u nezaobilaznoj temi hrane i vina te sam se sjetila da na popisu jela hrvatske gastronomske baštine postoji jelo upravo s moštom. Kotleti u moštu – stavljamo na listu isprobanih i svakako ćemo ponoviti i ovaj recept.

kotletiumoštu_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 1,3 kg kotleta
  • 2 mrkve
  • 2 srednje glavice luka
  • 0,7 l mošta
  • brašno
  • sol, papar
  • crvena paprika
  • svinjska mast

Kotlete dobro nasolite i pustite da čekaju svoj red. Za to vrijeme nasjeckajte luk na sitne kockice, a mrkvu na kolutiće.
Znamo da neki od vas ne vole svinjsku mast pa je možete zamijeniti uljima, no mi za ovaj recept biramo upravo svinjsku mast. Kotlete osušite i uvaljajte u brašno. Na vrućoj masti pecite kratko pobrašnjene kotlete. Pecite ih naglo, na visokoj temperaturi do lijepe zlatne boje.

Kotlete spremite sa strane, a na masnoću na kojoj ste ih pekli dodajte luk i mrkvu.
Dinstajte povrće dok ne omekša i poprimi malo boje te na njega dolijte pola od količine mošta koji ste odvojili za recept.

kotletiumoštu_vilicomkrozhrvatsku

Pustite povrće i mošt da prokuhaju i na to dodajte žlicu brašna umućenu s malo vode. Čisto da još malo ugustite umak. Naravno, možete dodati i više luka i mrkve te kuhati malo duže ili proći kratko štapnim mikserom kroz povrće da se usitni i ugusti umak.
U pripremljen umak dodajte pečene kotlete i kuhajte povremeno dolijevajući ostatak mošta.

Meso u umaku kuhajte otprilike pola sata, dok umak ne postane savršeno gust i ljepljiv, a meso mekano.
Posolite i popaprite dodatno i poslužite.

Uz ovo jelo najbolje odgovara restani krumpir koji smo i mi poslužili, a nemojte zaboraviti na dobru kapljicu uz njega.

Dobar vam tek!

kotletiumoštu_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI