Imamo tih nekoliko favorita u kuhinji bez kojih ne prolazi ni jedan ručak, a jednog proizvođača svakako treba istaknuti – OPG Matulić s otoka Pašmana.

Njihov ljuti umak kreativnog naziva Pašmanero je uvijek na stolu, za one koji žele začiniti svaki ručak, a njihova začinska sol svakom jelu da malo otočkog šmeka. I to nam baš paše!
Salate se ne jedu bez njihovog aceta od smokve, a novost od prošlog ljeta nam je i aceto od maraške koji bismo najradije prelijevali i preko sladoleda. I hoćemo uskoro! Čekam sezonu jagoda pa da ih začinimo s redukcijom ovih divnih aceta, a za ovaj smo ručak pripremili jednostavni morski meni kojem su ovi začini dali dušu koja nam ponekad nedostaje u Zagrebu.
Brancina koji je pak stigao sa zapadne strane otoka Iž i tvrtke MarFish, a njega smo ispekli s povrćem u pećnici te mu dodali i malo maslaca kojeg smo pomiješali sa začinskom soli s otoka Pašmana.
Trenutno traje natječaj na Facebook stranici OPG-a Matulić, a svaki tjedan, osim kulinarskog izazova i poticaja za kreiranje novih recepata, možete osvojiti i paket začina ovih otočkih kreativaca. Mi smo se odlučili pridružiti jednostavnim jelom za početak, zadana namirnica je bila, naravno, riba pa je naš brancin zaplivao u pećnici s mirisom Pašmana.

Potrebno vam je:

 • 1 veći brancin (cca 1 kg)
 • začinska sol OPG Matulić
 • papar
 • 70 grama maslaca
 • maslinovo ulje
 • krumpir
 • tikvica
 • komorač
 • cherry rajčice
 • češnjak
 • ružmarin

Brancina dobro očistite i posušite izvana i iznutra. Pripremite omekšali maslac u koji ste stavili dosta začinske soli.
Ribu posolite i popaprite bogato izvana i malo nježnije unutra. Unutar ribe stavite i maslac koji ste pripremili.


Tepsiju obložite papirom za pečenje, pripremite očišćeno povrće narezano na jednake komad, češnjak očistite od viška suhe ljuske, i pustite da se peče cijeli. Zalijte sve bogato maslinovim uljem, dobro posolite i popaprite i dodajte koju grančicu ružmarina. Koristili smo još jedno nam drago maslinovo ulje kojeg često koristimo u svojim jelima i to Torkul s otoka Korčule.
Povrće poredajte po tepsiji pa mu dodajte prethodno pripremljenu ribu. Zarežite brancina s gornje strane nekoliko puta i ubacite u pećnicu na 185 °C otprilike pola sata. Riba mora ostati čvrsta, ali pečena dovoljno da se meso lijepo odvaja na listiće.


Kad se riba peče, pripremite salatu. Mi smo slabi na šarenilo na placevima pa volimo kombinirati i natrpati svih boja u zdjelu i sve začiniti, opet, začinskom soli i acetom OPG – a Matulić, ali i Torkul maslinovim uljem.

Uživajte u ovom morskom jednostavnom ručku uz čašu dobrog otočkog vina, a svakako se pridružite kulinarskim izazovima OPG-a Matulić!

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. Best Dating App

  5. veljače 2022.

  ❤️ Veronica got a prize for you! Click Here: http://inx.lv/DsKi ❤️

 2. Sexy Girl Photos

  23. veljače 2022.

  Hi Man,How Are You Doing

 3. 金万达

  17. ožujka 2022.

  You choose peace or war?

Comments are closed.