Neke slatke tradicije se držimo i na ovaj dan, a to je da danas kuhamo sarmu, a sutra se peče odojak. Ako vam treba još zadnjih savjeta kako svršeno ispeći odojka, imamo ih!

Danas smo ujutro izvadili komad odojka iz zamrzivača kojeg ćemo večeras, kad se otopi, dobro nasoliti, pogotovo po kožici.
Sol će izvući višak vode iz te kožice i ona će se moći fino zahrskaviti, baš onako kako volimo.

Imamo komad od cca 2-3 kg odojka i njemu će trebati točno toliko i sati pečenja. Još jednom prije pečenja odstranimo papirnatim ručnikom višak vode pa još jednom blago posolimo.

Pećnicu zagrijemo na 210 °C, a svinjsku mast zagrijemo na štednjaku do momenta kad se počne iz nje dizati dim.
Zalijemo odojka s tom masti pa ubacimo u pećnicu na visoku temperaturu 10 minuta. Zatim smanjimo temperaturu na 170°C i pečemo meso cca pola sata dok gornja strana (s kožicom) ne dobije boju. Zatim okrenemo i pečemo opet pola sata do 45 minuta na drugoj strani dok opet i ta strana ne poprimi boju. Vratimo meso kožicom prema gore i pečemo još 40 minuta na nižoj temperaturi pa na samom kraju, pojačamo opet temperaturu na 200 °C i pečemo dok nam se kožica fino ne zapeče i postane hrskava.

Ako ste odlučili uz pečenje dodati i korjenasto povrće, dodajte ga kod drugog okretanja, uvaljajte u masnoću i pustite da se peče s odojkom do samog kraja.

Recept za francusku salatu koji jednostavno morate isprobati

Još vam samo treba francuska salata i savršen novogodišnji ručak je tu!

Želim vam sretnu i uspješnu novu 2023. godinu, volite se i živite punim plućima te naravno, fino jedite i nazdravite za sve dobro što nas čeka. Bit će toga, sigurna sam!

MOGLO BI VAS ZANIMATI