Do sad smo već naučili da ono što mi zovemo francuska salata nema veze s Francuskom već Rusijom, a i sastojci variraju od kuće do kuće. Nikada nisam bila veliki obožavatelj francuske jer mi je bila preteška i obično servirana uz pečenja koja su također nosila određenu težinu. Voljela sam ideju francuske i kroz godine došla do savršenog recepta koji mi najviše odgovara, a nisu ni oni koji su je probali ostali ravnodušni.

francuskasalata_vilicomkrozhrvatsku

Od salate očekujem da je svježa i lagana te sam upravo tako zamislila i svoju francusku. Može ona i dalje zamijeniti bilo koji prilog, no nema taj osjećaj masnoće i težine.

Potrebno vam je:

  • 200 grama oguljene mrkve
  • 300 grama oguljenog krumpira
  • 250 grama graška
  • jedna velika zelena kisela jabuka (Granny Smith)
  • 150 grama kiselih krastavaca
  • 200 ml majoneze
  • 200 ml kiselog vrhnja

Mnogi se odlučuju za kupovinu gotovih mješavina povrća, no koliko god bilo dugotrajno i zamorno, zaista se isplati vrijeme utrošiti na rezuckanje i kuhanje vlastitog povrća. Naime, povrće za francusku salatu mora biti narezano na kockice koje možemo upisati u krug veličine graška. Što znači da povrće mora biti sitno narezano. Ponavljam, isplati se pomučiti.

Ogulite mrkvu i krumpir te narežite na sitne kockice. Zaista sitne, ne onakve kakve viđate u gotovim mješavinama, već upola sitnije. Zavrijte vodu u koju ste ubacili sol i skuhajte svako povrće posebno. Grašak ako imate smrznuti kao mi, kuhajte po uputama na pakiranju, a krumpir i mrkvu svakako probajte, dovoljno je tek nekoliko minuta da se skuhaju ako su sitno narezane. Ne želite raskuhano povrće pa pripazite na to.

Ohladite kuhano povrće i za to vrijeme na iste takve sitne kockice narežite kisele krastavce i jabuku. Naravno, vi možete povećati količinu povrća koje više volite ili smanjiti ono koje ne volite. Meni je bitna ta svježina i kiselina i volim dodati više krastavaca i jabuke.

Majonezu i kiselo vrhnje ubacite u ohlađeno i nasjeckano povrće te sve pomiješajte. Začinite s malo soli i papra. Imajte na umu da ste povrće već kuhali u slanoj vodi pa pazite da ne pretjerate, a papra također dodajte po vlastitom ukusu.

francuskasalata_vilicomkrozhrvatsku

I to je to, osvježavajuća francuska salata, bez teškog mirisa jaja koji neki vole, no ako niste obožavatelj, ovo je salata za vas. Mi smo je poslužili uz pečenu jaretinu i krumpir, savršena kombinacija za uskrsni ručak, a u nastavku možete pogledati kako smo mi sparili ovaj ručak s vrhunskim craft pivom iz pivovare Primarius.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Comments are closed.