Masna, hrskava izvana, a mekana i sočna iznutra – ovu ćete pogaču obožavati!

Ako išta obožavam, to su svi kruhovi ovog svijeta i zaista mi je teško odbiti bar komadić. Za probu. Doma stalno tražimo brza rješenja za one nam najdraže pekarske proizvode. Jedan od takvih je i focaccia.
Pogača s talijanskim korijenima je već godinama omiljen predmet istraživanja blogera i foodieja i svatko ima baš taj savršen recept.
Slijedila sam mnoge, tražila, isprobavala. Sve focaccie koje sam napravila su bile loše do osrednje, a moje poštovanje prema majstorima pekarskih proizvoda je raslo sa svakim poluuspješnim pokušajem.
Tako sam nedavno već očajna odlučila da se meni apsolutno ne da slijediti recepte te da ću napraviti zadovoljavajuću pogaču koju nikad neću zvati focaccia. A zapravo je ovaj recept došao od opet jedne druge potrage za savršenim tijestom – onim za pizzu. Znate ono tijesto, kao bakino, debelo i sočno, kad pojedeš jedan komadić, dosta ti je. E to tijesto sam samo ispekla kao kruh, nazvala ga pogača i već ga nekoliko puta sretno ponavljala s odličnim rezultatima.
Isprobajte, razvucite prstima u pizzu, ostavite ga debljeg i ispecite kruh, ubacite na vrh koju rajčicu, malo ružmarina, krupne soli i zovite je pogača koja hoće biti focaccia.

Potrebno vam je:

  • 150 ml mlijeka
  • ½ kocke svježeg kvasce
  • 250 grama glatkog brašna
  • 250 grama 00 brašna
  • velika žlica na vrh puna soli
  • 200 ml vode
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica šećera

U toplom mlijeku razmutite pola kocke kvasca uz dodatak žlice šećera i žlice brašna. Pustite da se kvasac digne na toplom. Za to vrijeme pomiješajte dvije vrste brašna u zdjeli samostojećeg miksera.
Dodajte 0,75 dcl maslinovog ulja. Nemojte škrtariti. Na to dodajte uzdignuti kvasac, miksajte i lagano dolijevajte vodu. Tijesto vam mora biti jako mekano, da ga tek pobrašnjenim prstima možete smotati u kuglu. Kad ste zadovoljni teksturom tijesta nakon desetak minuta u mikseru na laganoj brzini (glatko, gotovo gnjecavo), ubacite sol. Miksajte još minutu i onda još jednom pobrašnjenim rukama izmijesite u zdjeli.
Bogato zalijte maslinovim uljem kuglu tijesta te pustite na toplom da se diže sat vremena. Nakon sat vremena opet promijesite, razvlačite u zdjeli i preklapajte te pustite da se diže još sat vremena.

U protvan stavite papir za pečenje, premažite ga bogato maslinovim uljem i ubacite tijesto. Prstima ga oblikujte u tepsiju. Opet zalijte maslinovim uljem i dodajte željene dodatke na sam vrh, a svakako je lagano posipajte krupnom soli.

Pecite na 200°C dok ne poprimi lijepu boju.

Probajte ako možete ne pojesti pola pogače još vruće iz pećnice.

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI