Jaretina, meso mladog kozleta, čini nam se nepravedno zapostavljeno s obzirom na mladu janjetinu koju svi obožavaju. Unatrag nekoliko godina smo je ponovno vratili na naš stol, a kako ne može ni jedan blagdan proći upravo bez ovog specijaliteta, tako ćemo i ovaj Uskrs proslaviti upravo s jaretinom iz pećnice i nekoliko krumpira.

https://i.imgur.com/8YlkaJO.jpg

Potrebno vam je:

 • 2 kg jaretine
 • 1 kg krumpira
 • 1 glavica luka
 • 3 mrkve
 • 1,5 dcl otopljene svinjske masti
 • sol, papar
 • 0.4 dcl tamnog piva

Postupak pripreme:

Večer prije nego ćete peći jaretinu, dobro je nasolite. Nama je najdraža pošteno slana pa je, osim večer prije, nasolimo i još malo prije samog pečenja. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Zagrijte svinjsku mast do visoke temperature, dok ne vidite da se počinje dimiti iz nje. Pripremljeno i nasoljeno meso stavite u odgovarajuću posudu za pečenje i prelijte vrelom svinjskom masti.

Ubacite u pećnicu i temperaturu smanjite na 185 °C.
Povrće ogulite i popaprite, sol nije potrebna, no ako je dodajete neka to bude minimalno pošto je kozlić već dovoljno slan.

 

https://i.imgur.com/8YlkaJO.jpg

 

Nakon pola sata, izvadite jaretinu, dodajte povrće u masnoću i dobro ga uvaljajte u nju. Meso zalijte s pola predviđene količine tamnog piva. Mi smo za našeg koristili Taman Taman, pivo zagrebačke craft pivovare Primarius, čije pivo smo pili i uz ručak.

Pola sata kasnije, okrenite jaretinu i prelijte je još decilitrom piva, zagrabite i malo masnoće iz protvana i prelijte po mesu. Okrenite ga opet za pola sata i sad smo došli u početni položaj, izlijte ostatak piva po njemu i pecite ga na 175 °C još dvadesetak minuta, odnosno dok meso nije pečeno u potpunosti.

Pečenje bi trebalo trajati oko dva sata na temperaturi od 185-175°C uz stalno podlijevanje pivom i masnoćom iz protvana. Svaki trud će se na kraju isplatiti u obliku slasnog pečenja u koje ćete se zaljubiti!

 

jaretina_recept_vilicomkrozhrvatsku

 

Savjet!

Sve što vam još treba uz hrskavu slanu kožicu i sočno meso je koja vezica mladog luka, a neće biti naodmet ni svježa francuska salata recept za koju smo vam već pripremili.

Kako smo mi uživali u ovom vrhunskom pečenju, možete pogledati u videu u nastavku.

Sretan vam Uskrs i dobar tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. Muxbgd

  18. rujna 2022.

  buy pregabalin 150mg online pregabalin pills order pregabalin 75mg pills

Comments are closed.