Za Veliki petak vam predlažemo jedan tradicionalni recept koji osim što je vizualno atraktivan, donosi i izvrsne rezultate.

Otkad ovom vilicom idemo po Hrvatskoj, želja mi je napraviti ribu pečenu u soli. Što zbog toga da ne upropastim neki odličan komad ribe, što zbog toga što sam ovaj specijalitet kušala samo jednom na Lastovu, strahovala sam nad ovim receptom, no ovaj sam Uskrs odlučila dočekati spremna.

Brancini su stigli s otoka Iža gdje obitelj Martinović pod brendom MarFish već dugi niz godina uzgaja ovu vrhunsku bijelu ribu, a sad je dostavljaju i u Zagreb. Da je njihov moto “kvaliteta ispred kvantitete”, uvjerili smo se kad su to jutro ulovljeni brancini doplovili do Zagreba, a mi već spremali vilice i noževe. Dva jednostavna recepta smo odmah pripremili, a ovaj sa soli smo ostavili baš za posebnu prigodu – Veliki petak. No, znatiželja je bila jača pa smo ga ipak morali isprobati i prije.


Dvije kile soli i brancina kasnije, s ovim jednostavnim, a opet tako posebnim receptom smo dobili najsočniju ribu koju smo ikad doma spremili – punu mora i okusa.

Potrebno vam je:

  • brancin oko 1500 – 1800 grama
  • 2 kg soli
  • mješavina mediteranskih začina
  • dvije žlice maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 1 dcl vode

U našoj kući su zadaci podijeljeni, tako ja s kopna nikako ne vladam tehnikama čišćenja i obrađivanja ribe pa je taj iznimno važan zadatak na sebe preuzeo onaj s dalmatinskim korijenima. Riba je brancina očistio, a ljuske ovaj put nismo skidali jer one sprječavaju sol da prodre u ribu i da se meso presuši.

Na pleh u kojem ćete ribu peći stavite papir za pečenje. Brancina dobro osušite. Bjelanjke lagano istucite i izlijte u zdjelu u koju ste već usipali dvije kile krupne morske soli. Miješajte rukom i pomalo dodajte vodu dok ne dobijete vlažnu masu koja se može oblikovati.

Napravite podlogu od soli za brancina. Otprilike jednu trećinu soli stavite na dno u ovalnom obliku i veličini ribe. Neka vam bude bar pola centimetra prema centimetru debela podloga. Položite na nju ribu u koju ste stavili maslac pomiješan sa začinskim biljem.
Gornji dio trbuha prebacite preko donjeg, da zatvori ribu i da sol ne bi prodirala unutra.

Sad je vrijeme da napravite oklop od soli. Malo po malo gradite taj oklop, debljine bar centimetar dok niste zatvorili cijelu ribu osim glave i repa koje ne trebate zatvarati.

Pećnicu zagrijte na 200 °C te pecite brancina ove veličine (naš je bio očišćeni oko 1500 grama) otprilike 50 minuta.

Sol mora biti tamnije boje na kraju pečenja, žuta sa smećkastim rubovima, a kuhinja mora mirisati po ribi.
Izvadite ribu iz pećnice i pomoću kuhinjskog čekića razbijte oklop od soli. Kožu s ljuskom odvojite, a s brancina skinite čisto meso.

Uz malo blitve ili čimulica, ovaj ćete recept sigurno htjeti ponoviti.

Dobar vam tek!

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI