Jedva smo dočekali da se vratimo iz Gorskog kotara i ovaj čabranski sir OPG-a Pintar uvaljamo u mrvice i spohamo!


Za Čabar ste vjerojatno čuli na vremenskoj prognozi, to vam je onaj gradić u kojem uvijek ima snijega, a za OPG Pintar ste sigurno čuli ako volite jako dobre sireve.
Anita Pintar sa svojom obitelji prkosi izolaciji koju donosi geografski položaj ovog mjesta, a bome i tvrdnji da se ne isplati ostati u malom mjestu i baviti se poljoprivredom. Osim više vrsta sireva koje Anita proizvodi po bakinoj recepturi (jer bakin sir je uvijek najbolji), brinu i o starim sortama voćki, a cijela obitelj pršti optimizmom, osmjesima i neupitno – zdravljem.


Sigurno su za to zaslužni i Anitini sirevi pa su nam se odmah pohvalili da su evo baš taj dan ručali pohani škripavac! Ribi su odmah potekle sline, ponijeli smo škripavac doma, a čim smo ušli u kuhinju, krenulo je paniranje.
Kad smo zagrizli u taj rastopljeni škripavac koji je i nakon pohanja zadržao svježinu, ali dobio dodatnu kremoznost, samo smo se gledali i zaključili da je ovo jednostavno genijalno. Naravno, morali smo to podijeliti i s vama, a koji je bolji dan od subote za brze i jednostavne recepte koji u sebi kriju tek pokoju kvalitetnu namirnicu!


Potrebno vam je:

  • sir škripavac
  • oštro brašno
  • jaje
  • panko mrvice
  • sol
  • papar


Sir narežite na debele prutiće. Pripremite tri tanjura za paniranje. U prvi stavite brašno, u drugi jaja, a u treći panko mrvice. Koristimo u zadnje vrijeme samo ove mrvice jer su još hrskavije, a uz ovaj sir unutra, baš nam je trebao još taj hrskavi omotač!


Jaja blago posolite i popaprite. Ovaj sir nije bio previše slan, a ipak volim da se osjeti slanoća pa mi dodatno još posolimo i brašno čak.
Uvaljajte sir u brašno, pa u jaja, a zatim u panko mrvice. U tavu ulijte ulje, neka ga bude do visine pola paniranog prutića. Zagrijte ga na jakoj vatri, ubacite u njega sir i odmah smanjite vatru. Okrenite čim poprimi boju i tako dok sa svih strana ne bude svaki prutić lijepe zlatne boje.
Izvadite na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.


Mi ćemo se odmah ispričati što fotografije uz ovaj recept nisu baš nešto, ali morate razumijeti našu žurbu da što prije degustiramo ove hrskava, a sočne prutiće od škripavca.

Poslužite ih uz neki umak ili napravite tek neki lagani prilog i uživajte!

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Comments are closed.