Krumpir nam je jedna od najdražih namirnica, pogotovo kad su u pitanju neka brzinska jela, a ovaj nam je recept oduvijek drag i zbog elementa čišćenja frižidera. Naš francuski krumpir samo ugrubo ima neke veze s Francuskom i to po tehnici pripreme, točnije, gratinu, zapečenom preljevu od vrhnja i jaja povrh tog krumpira.
Fini je to naziv za jelo nekad jako popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nakon takvog ručka nije bilo teško odrađivati ni najteže poslove na njivama. Zato naš francuski krumpir nikad nije bio bezmesni, uvijek se tu dodavalo šunke, špeka, kobasica, a danas kombiniramo sastojke koji su nam pri ruci.

 

francuskikrumpir_vilicomkrozhrvatsku
Potrebno vam je:

  • 1 kg krumpira
  • 6 jaja
  • kiselo vrhnje
  • vrhnje za kuhanje
  • 200 grama sira za ribanje
  • šunka, špek, kobasice (po želji)
  • sol, papar

Krumpir kuhamo u kori i ne kuhamo ga do raspadanja već da ostane čvršći i lijepo se reže na šnite. U isto vrijeme skuhamo i 5 jaja, također na tvrdo da bi se lijepo rezala.
Pustimo krumpir i jaja da se hlade, a mi pripremimo ostale sastojke.
Narežemo šunku, špek i kobasice. Najveća sreća u ovom receptu je da doista možete dodati što god vam odgovara. Čak i pečene odreske koje ste prethodno pripremili ili vam je ostalo od jučerašnjeg ručka. Mi se volimo zadržati ipak na suhom mesu koje imamo pri ruci.
Pripremite umak kojim ćete zaliti krumpir. Pomiješajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, dodajte jedno jaje i sve umutite. Posolite, popaprite i možete staviti sitno sjeckanog peršina. Glatki umak može čekati svoj red.

francuskikrumpir_vilicomkrozhrvatsku
Ogulite krumpir, očistite jaja i narežite sve na šnitice. Namažite posudu za pečenje maslacem i redajte sastojke. Red krumpira, red jaja, posolite malo i popaprite. Pa dodajte suho meso. Ponovite još jednom i završite s još jednim redom krumpira.
Budite oprezni sa slanoćom. Ako koristite već dosta slano suho meso u receptu, možete taj dio i preskočiti.
Na kraj preko krumpira naribajte malo sira i sve zalijte pripremljenim umakom od vrhnja.
Pećnicu ugrijte na 200°C i pecite krumpir tako 15 minuta i onda smanjite na 180°C i ostavite da se peče dok ne poprimi zlatno smeđu koricu na vrhu, sve skupa sigurno 45 minuta, no to najbolje vidite tijekom pečenja kako jelo poprima boju.
Poslužite uz brdo zelene salate i uživajte u ovom jednostavnom, a zasitnom jelu.

U slast!

francuskikrumpir_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI