Uvijek je dobro imati aromatizirane krutone u nekoj čvrsto zatvorenoj posudi u kuhinji! Kad nađemo viška vremena, ali i starog kruha, bacimo se na posao i pripremimo veću količinu krutona. Još kad ih fino začinimo, posluže i kao odlične grickalice uz film!

U našoj kući se ništa ne baca pa se tako nepojedeni kruh reže na šnite i sprema u zamrzivač, a ako slučajno propustimo to napraviti, onda radimo krutone.
Začine prilagodimo našem ukusu pa vi svakako možete svoje grickalice od starog kruha posipati željenim začinima, ali i umjesto maslinovog ulja možete koristiti rastopljeni maslac. Mi smo, da bi dodali još jedan okus, koristili maslinovo ulje s ružmarinom OPG – a Jerolim s najdražeg nam otoka Korčule.


Potrebno vam je:

  • stari kruh
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • suhi začini
  • češnjak u prahu

Stari kruh narežite prvo na šnite, a zatim na kockice zajedno s koricom. Ubacite kruh u veliku zdjelu te ih bogato posipajte suhim začinima. Mi uglavnom koristimo bosiljak, origano i majčinu dušicu, a da nemamo već spomenuto maslinovo ulje s ružmarinom, dodali bi i taj suhi začin.
Ako imate pri ruci, nemojte propustiti niti češnjak u prahu – mi ga obožavamo i uvijek ga imamo u kuhinji. Posolite i popaprite te zalijte maslinovim uljem. Sve dobro izmiješajte da začini ravnomjerno prekriju kockice kruha.

U plitki pleh stavite papir za pečenje. Još jedan trik koji redovito koristimo u našoj kuhinji – na dno pleh poškropimo malo vode pa papir zalijepimo. Onda se ne miče i ne leti, pogotovo nam je to bitno kad su ovako lagane stvari na njemu.

Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kruh ravnomjerno rasporedite po plehu. Pecite tek desetak minuta dok vaše kockice ne poprime lijepu zlatnu boju. Naravno, ako volite više zapečeno, možete pustiti još koju minutu.

Uživajte u krem juhama uz koje ćete ove krutone pojesti, a imamo i nekoliko prijedloga uz koje ih juhe poslužiti!

Dobar vam tek!

Na žlicu: Krem juha s pečenim zelenim povrćem

 

Savršen comfort food: Aromatična juha od rajčice

Na žlicu: Bogata gusta juha od boba i komorača

Juha od pečenih rajčica s Brie sirom

Krem juha od karameliziranog poriluka i vina

Ljubav na prvu žlicu: Kremasta juha od celera

MOGLO BI VAS ZANIMATI