Ovu sam focacciu jučer snimila za story i onda je došla takva poplava upita za recept da evo i njega ako internetu treba još jedan recept za ovaj kruhić. Ovo je recept po koji se uvijek vraćam jer je najjednostavniji s vrhunskim rezultatima. Najiskrenije, rijetko gdje sam vani jela bolju, a znate da puno jedemo što po restoranima što po kućama. Pa evo vam recept da ne morate kupovati skupe fokače već možete doma napraviti vrhunsku s jeftinim sastojcima.

Potrebno vam je:

  • 500 g glatkog brašna
  • 400 g vode sobne temperature
  • 3 g instant kvasca
  • 1 žlica soli

Dodatno:

  • 2 žlice omekšalog maslaca ili svinjske masti
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica krupne soli sa začinskim biljem

 

@vilicomkrozhrvatsku Ovu sam focacciu jučer snimila za story i onda je došla takva poplava upita za recept da evo i njega ako internetu treba još jedan recept za ovaj kruhić. Ovo je recept po koji se uvijek vraćam jer je najjednostavniji s vrhunskim rezultatima. Najiskrenije, rijetko gdje sam vani jela bolju, a znate da puno jedemo što po restoranima što po kućama. Pa evo vam recept da ne morate kupovati skupe fokače već možete doma napraviti vrhunsku s jeftinim sastojcima. Sastojci: 500 g glatkog brašna 400 g vode sobne temperature 3 g instant kvasca 1 žlica soli Dodatno: 2 žlice omekšalog maslaca ili svinjske masti 6 žlica maslinovog ulja 1 žličica krupne soli sa začinskim biljem Dodajte vodu u veliku zdjelu. Zatim dodajte kvasac i pustite par minuta da se otopi. Dodajte brašno i izmiješajte kuhačom. Kad je sve izmiješano, dodajte sol. Miješajte i dalje kuhačom dok se ne stvori ljepljiva homogena masa. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite sa strane 20 minuta. Nakon 20 minuta rukama tijesto rastežite i preklapajte nekoliko minuta. Opet prekrijte folijom i pustite još 20 minuta. Ponovite još jednom 20 minuta kasnije. Nakon toga oblikujte tijesto u kuglu i premažite s dvije žlice maslinova ulja. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto da odstoji još 20 minuta. Premjestite tijesto u protvan koji ste premazali s dvije žlice omekšalog maslaca ili svinjske masti. Razvucite ga da ispuni protvan. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Ja obično zamijesim navečer i sljedeći dan pečem oko 16-17. Dva sata prije pečenja izvadite tijesto iz hladnjaka i poklopljeno ostavite na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 230 °C. Fokaču prelijte s par žlica maslinovog ulja. Prstima napravite duboke udubine po cijelom tijestu. Rasporedite sol. Pecite dok ne poprimi ovu prekrasnu zlatno smeđu boju (15-20 minuta, ali svakako provjeravajte). Focacciu prebacite na veliku dasku za rezanje, narežite i poslužite dok je vruća s maslinovim uljem i cvijetom soli. Mi je baš tako volimo. #focaccia #fokača #recept #jednostavno #hrana #kruh #pecenje ♬ Here Comes the Sun – Relaxing Instrumental Music

Dodajte vodu u veliku zdjelu. Zatim dodajte kvasac i pustite par minuta da se otopi. Dodajte brašno i izmiješajte kuhačom. Kad je sve izmiješano, dodajte sol. Miješajte i dalje kuhačom dok se ne stvori ljepljiva homogena masa. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite sa strane 20 minuta.
Nakon 20 minuta rukama tijesto rastežite i preklapajte nekoliko minuta. Opet prekrijte folijom i pustite još 20 minuta. Ponovite još jednom 20 minuta kasnije. Nakon toga oblikujte tijesto u kuglu i premažite s dvije žlice maslinova ulja. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto da odstoji još 20 minuta.
Premjestite tijesto u protvan koji ste premazali s dvije žlice omekšalog maslaca ili svinjske masti. Razvucite ga da ispuni protvan. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Ja obično zamijesim navečer i sljedeći dan pečem oko 16-17. Dva sata prije pečenja izvadite tijesto iz hladnjaka i poklopljeno ostavite na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 230 °C.
Fokaču prelijte s par žlica maslinovog ulja. Prstima napravite duboke udubine po cijelom tijestu. Rasporedite sol.
Pecite dok ne poprimi ovu prekrasnu zlatno smeđu boju (15-20 minuta, ali svakako provjeravajte).
Focacciu prebacite na veliku dasku za rezanje, narežite i poslužite dok je vruća s maslinovim uljem i cvijetom soli. Mi je baš tako volimo.

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI