Ljeto je u punom zamahu, jede nam se riba, a ove nas vrućine tjeraju iz kuhinje. Lakše je brzinski pripremiti roštilj vani, na balkonu ili u prirodnom hladu nekog drveta, a savršen je dan i za ribu na roštilju. Uuz nekoliko sitnih trikova, čak i početnici mogu vrhunski ispeći ribu na roštilju bez velikih poteškoća.

Svi se bojimo da ćemo neku prekrasnu ribu upropastiti ako se slučajno zalijepi za roštilj, ako se raspadne, presuši. I nas su mučile iste te stvari pa smo si dali zadatak da iščitamo sve dostupne nam savjete kako izbjeći katastrofu.

brancin_recept_vilicomkrozhrvatsku
Potrebno vam je:

  • 2 brancina
  • maslinovo ulje
  • list peršina
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • svježe grančice ružmarina

Naravno, prvo što trebamo je očistiti ribu, a zatim je posoliti i popapriti te u unutrašnjost ribe gurnuti nekoliko listića narezanog češnjaka i mali komadić grančice svježeg ružmarina.
Pustite da tako odstoji dok pripremate roštilj.
Rešetka roštilja mora biti savršeno očišćena i vruća, a prije nego riba dotakne tu rešetku, bitno ju je dobro osušiti.
Mi smo našeg brancina posušili u papirnatim ručnicima.
Pripremili smo sa strane i maslinovo ulje u koje smo dodali peršina i češnjaka za premazivanje tijekom pečenja.

Stavite osušenog brancina na vruću rešetku i kad se malo zagrije, možete tu i tamo premazati grančicom ružmarina koju ste umočili u pripremljeno ulje.
Riba se na roštilju okreće samo jednom pa je bitno pratiti pečenje i okrenuti u trenu kad se sama počne odvajati od rešetke. Ako vam se slučajno ne odvaja, samo je pustite još koji trenutak i probajte opet.

Nama je naš brancin ispao savršeno i vjerujemo da se isplatilo slijediti tih nekoliko koraka. Osušiti, očistiti, jednom okrenuti.

Ovako pripremljenu ribu možete poslužiti s Hasselback krumpirom čiji recept pronađite na linku, a uz nju nam je u ovim vrućim danima odgovarao lagani ljetni koktel s vinom i sokom od bazge.

Popularni Hugo se sprema od sirupa od bazge, pjenušavog vina i mineralne vode uz dodatak listića mente i, naravno, brdo leda.
Savršeno osvježenje za ljetne dane i još bolje uz roštilj.

Dobar vam tek!

brancin_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI