Svatko ima svoje favorite, ali na današnji dan jedemo – ribu. U redu, nađe se tu i hobotnica, a nije ni samo morska riba u pitanju. Tradicionalni i oni malo manje tradicionalni recepti se nižu na već pripremljenim blagdanskim stolovima i danas svi uživamo baš u ribljem meniju.

Skupili smo čak deset recepata među kojima ćete sigurno  pronaći nešto za savršen badnji ručak!

 

Škampi na buzaru

Kad pričamo o hrvatskim tradicionalnim jelima, često na taj popis stavljamo jela koja smo dobili u nasljeđe od susjednih gastronomskih kultura. Buzara nije jedno od tih jela već je upravo ona, po svemu sudeći, jedno od rijetkih zaista hrvatskih tradicionalnih jela. Svoje je ime dobila po posudi u kojoj se kuhala, a bila je jelo ribara, jelo koje se pripremalo brzinski na priručnoj vatri, od najsvježijih namirnica.

Ako ste danas odlučili jesti baš škampe – potražite recept OVDJE!

 

buzara_škampi_vilicomkrozhrvatsku

 

Gulaš od hobotnice

Gulaš od hobotnice je jedan od specijalitete naše bogate gastronomske baštine koji će vas možda inspirirati na nešto ipak malo drugačije. Recept za ovu hobotnicu je prije nekoliko godina stigao s otoka Krka i  do sad je već više puta bio veliki hit na druženjima.

Ako vam je hobotnica spremna, a ipak je ne bi pod peku potražite recept OVDJE!

gulašodhobotnice_vilicomkrozhrvatsku

 

Fritule od bakalara

Da bakalar nije samo onaj na bijelo smo naučili davnih dana, no ovaj nas je recept raspameti! Hrskave fritule sa sočnim bakalarom bismo jeli svaki dan, a uz neki fini umak ovo je jelo savršeno za otvaranje apetita. Ako ih uopće uspijete prestati jesti.

Recept potražite OVDJE!

bakalar_vilicomkrozhrvatsku

 

Šaran u kukuruznom brašnu

Za one koji ipak preferiraju slatkovodnu ribu, a nešto bi pojeli brzinski, šaran u kukuruznom brašnu je savršen izbor. Uz kremastu salatu od krumpira, uživat ćete u svakom zalogaju ovog hrskavog specijaliteta.

Recept potražite OVDJE!

šaran_vilicomkrozhrvatsku_recept

 

Punjene lignje

Lignje svi obožavamo, pržene, sa žara, a one punjene nikad ne odbijamo. Ove smo napunili s crvenim radičem, a možete pršut zamijeniti nekim finim sirom.

Recept potražite OVDJE! 

punjenelignje_weber_vilicomkrozhrvatsku

 

Hobotnica kao ispod peke

Nemamo svi peku na raspolaganju, a baš si poželimo takvu hobotnicu. Neće biti baš isto, ali može poslužiti i pekač te pećnica. Dobbite ćete slasnu mekanu hobotnicu s povrćem u kojoj ćete uživati.

Recept potražite OVDJE!

hobotnica_vilicomkrozhrvatsku

 

Štuka u vrhnju

Ovih smo dana svi negdje susreli video naše dive Josipe Lisac koja govori da često priprema štuku u šlagu. Ako ste se pitali što je točno štuka u šlagu – mi imamo recept, a potražite ga OVDJE! 

štukauvrhnju_recept_vilicomkrozhrvatsku

 

Podušene lignje

Već smo ih punili, a sada ćemo ih dušiti. Brzo i ukusno, a sve što vam treba za pripremu je jedna tava! Još ako imate prave jadranske lignje, njihova će slatkoća ovom jednostavnom pripremom još više doći do izražaja.

Recept potražite OVDJE!

lignjepodušene_vilicomkrozhrvatsku_recept

 

Pijani šaran

Ovog šarana možete pripremiti i bez slanine da bi se uklapao u našu badnju priču, ali nikako nemojte zaboraviti vino. Kad krumpir upije taj slasni umak postaje božanstven, a ovaj recept ćete vrlo rado ponavljati.

Recept potražite OVDJE!

pijanišaran_recept_vilicomkrozhrvatsku

 

Polpete od hobotnice

Savršen zalogaj za klince koji možda ne vole vidjeti te slasne krakove, a ovako će sigurno pojesti dobar dio hobotnice. S malo tartar umaka, nestat će brzo s tanjura.

Recept potražite OVDJE!

MOGLO BI VAS ZANIMATI